Lencioni – de basis van een succesvol team is vertrouwen

  • Waarom lukt het ons weer niet om onze afspraken na te komen?
  • Waarom zeggen mensen ja en doen ze nee?
  • Waarom durven mensen niet in een team te zeggen wat ze ergens van vinden, maar zeggen ze het wel bij het koffiezetapparaat?
  • Waarom moeten we nu ‘alweer’ vergaderen?
  • Wat is nu eigenlijk ons doel als team?

Dit zijn zomaar wat vragen die wij bij KSG horen als we een team begeleiden. Het feit dat je capabele mensen bij elkaar hebt, betekent niet dat je een succesvol team bent. De theorie van Lencioni geeft mooi inzicht in wat de ingrediënten zijn van een effectief team. Dit doet hij aan de hand van een piramide. Net als bij een piramide moet de onderste laag stabiel zijn om verder te kunnen bouwen aan de bovenste lagen.

Bron: Coachcenter

“De basis van een succesvol team is vertrouwen.”

In zo’n team durven de leden eerlijk te zijn en zich kwetsbaar op te stellen. Dit vertrouwen heeft het team nodig om constructieve conflicten met elkaar aan te gaan. Pas als mensen echt kunnen zeggen wat ze ergens van vinden, voelen ze betrokkenheid binnen het team. En pas als je echt betrokken bent in het team, kun je elkaar helpen door elkaar aan te spreken. Gevolg is dat er een gemeenschappelijke standaard ontstaat en dat mensen zich daar verantwoordelijk voor voelen. Dit heb je uiteindelijk nodig om het met elkaar te kunnen hebben over resultaten.

Deze facetten behoeven de nodige aandacht. In onze teamtrainingen gebruiken we verschillende tools en technieken om deze ingrediënten te versterken binnen teams. Met als gevolg dat de leden van het team met elkaar aan het bouwen zijn aan een effectief team.

Is dit interessant voor jou, je team of organisatie? Neem contact met ons op!