Michiel Maring

Als trainer, coach en consultant gaat mijn hart sneller kloppen als we samen puzzels op weten te lossen. Mensen en organisaties lopen tegen allerlei uitdagingen aan: de puzzel van een deelnemer die ondanks vele pogingen een klus maar niet geklaard krijgt. De puzzel van een organisatie die steeds tegen eenzelfde probleem oploopt. De puzzel van iemand die ondanks een rijk en goed leven gevangen zit in een gevoel van onvrede.

Ik ga met mijn opdrachtgevers graag de uitdaging aan om deze puzzels op te lossen. Samen brengen we complexiteit terug naar overzichtelijke eenvoud door de relevante informatie te verzamelen, deze tot in de essentie te begrijpen, het inzichtelijk te maken en te delen met anderen binnen of buiten de organisatie. Zo kunnen we de situatie en de mensen die erbij betrokken zijn in de kern raken.

Met deze inzichten kunnen we beter herkennen wat de vorm is van het probleem, zodat we een oplossing kunnen vinden die daarbij past. Te vaak wordt gekozen voor een oplossing die niet aansluit, waardoor kostbare tijd, energie en geld verloren gaat. Het gaat me aan het hart wanneer ik dat zie gebeuren. Met een passende oplossing werk je gezamenlijk en met energie aan tastbare resultaten.

Het valt me daarbij op dat zowel anderen als ikzelf een situatie beter kunnen bevatten, onthouden en verbeteren wanneer we dit visualiseren. Daarom grijp ik regelmatig naar een stift en papier om de situatie uit te tekenen. Door situaties uit te tekenen prikken we door abstracte termen heen en zien we de situatie zoals die werkelijk is – zo maak ik het echt.

Het blootleggen van de vorm van het probleem, om daar een goed passende oplossing bij te vinden, leerde ik in mijn studietijd voor organisaties (bachelor bedrijfskunde), abstracte concepten (bachelor wijsbegeerte) en mensen (master psychologie). Steeds een ander jasje, maar dezelfde missie: inzicht geven in de situatie – en hoe we die kunnen verbeteren. Ook na mijn studietijd blijf ik breed geïnteresseerd en leergierig. Ik lees en luister talloze boeken en luister diverse podcasts.

Toch is al die mentale inspanning niet zaligmakend. Mijn persoonlijke puzzel is ‘minder denken en meer in het moment zijn’. Dat doe ik door te tekenen en muziek te maken, maar ook meditatie en mindfulness zijn puzzelstukjes die goed lijken te passen. Voor het laatste zetje helpen de sportschool, wandelschoenen en sauna om minder in mijn gedachten op te gaan.