Jesper Dijkstra

Ik ben trots en dankbaar dat ik mijzelf trainer mag noemen. Dit is het mooiste vak dat er is. Als ik het op mijn auto kon zetten of op een bord in de tuin, dan zou ik dat meteen doen.

Mijn achtergrond is een beetje apart, ik ben namelijk afgestudeerd Medisch Bioloog. Ik ben doorgestroomd naar kwaliteitsmanagement via een traineeship, ben Business consultant geweest in de ICT en ik ben coach en trainer geweest voor trainees binnen een daarvoor gespecialiseerd bedrijf. Tijdens mijn carrière is dit telkens weer een nieuwe keuze geweest en steeds een die mij verder verrijkt heeft. Biologie is een vakgebied van modelleren en conceptualisatie en dat komt ook in andere vakgebieden van pas. Mijn overige werkplekken zorgen daarbij voor veel ervaring in de breedte. Denk aan kwaliteitsmanagement, procesmanagement, ICT, consultancy, projectmanagement, training en coaching.

Ik ben graag dagenlang op stap om training te geven. De deelnemers, die samen een groep vormen maken elke dag uniek. Elke groep heeft zijn eigen unieke dynamiek waarmee ik als trainer aan de slag ga. Ik zorg voor openheid, laagdrempeligheid, rust, diepgang en wat lichtheid om van en met elkaar te leren. Bijzonder vind ik altijd om te horen hoe de deelnemers het oefenen of een nieuw inzicht hebben ervaren. In gesprek met elkaar kunnen deelnemers hun inzicht van verschillende kanten belichten en nog verder verdiepen. Juist die deelnemer die het totaal anders ziet is van waarde. Als ik die stem heb kunnen laten horen, dan is de training een succes. Ik geloof dat dit zorgt voor diepe genuanceerde inzichten die blijven hangen en die leiden tot gedragsverandering ook op de lange termijn, op die manier kan ik het écht maken.

Gelukkig heeft dit vak naast trainen nog veel meer in zich. Waar ik warm van word zijn grote vraagstukken bij klanten die vaak zijn terug te leiden naar een basis: Hoe wordt er samengewerkt? Ik vind het telkens weer verfrissend om te zien hoe dicht bij mijzelf deze vraagstukken komen. Er is altijd iets wat ik herken of ook last van heb gehad. ‘Practice what you preach’ vind ik daarom een prachtige spiegel voor mijzelf. Ook bij klanten in gesprekken kan het simpelweg expliciet doen wat we uitdragen een verhelderende ervaring zijn. Dit doet mij plezier.

Samen met twee moeders hebben mijn vriend en ik twee kinderen (’21 en ’23) in een meeroudergezin. Sver en Ris wonen dus in twee huishoudens. Centraal bij ons staat dat we elkaar kinderen gunnen. We ervaren dit elke week opnieuw wanneer de kinderen overgaan naar het andere gezin. Dit zorgt voor een dynamiek waarbij ik de halve week mijn kinderen over de vloer heb en de halve week mijn kinderen bij het andere gezin zijn. Naast de liefde voor ons gezin, ben ik een creatieveling. Van kleins af droom ik ervan mijn eigen kleding te maken. Dat doe ik dan ook met veel plezier. Om ook wat in beweging te blijven zwem ik wekelijks bij een vereniging.