Carin Jansen

Mijn dag is geslaagd als ik mensen en organisaties heb kunnen helpen om hun werk de volgende dag al makkelijker en leuker te maken. Soms is een kleine stap genoeg om een groot verschil te maken.

Als onderwijskundige ben ik opgeleid om leren van mensen en organisaties te faciliteren. In mijn loopbaan heb ik dit op tal van manieren gedaan; als onderwijskundig ontwikkelaar in het beroepsonderwijs, als schrijver van kwalificatiedossiers en als projectmanager van grote leerlijnproducties voor het beroepsonderwijs. Vanuit mijn didactische achtergrond is de Leergang voor Trainers mij op het lijf geschreven. Die geef ik meerdere keren per jaar met veel plezier.

In de afgelopen jaren is de Corporate Antropologie een waanzinnige aanvulling op mijn professie geworden. Want ‘Waarom leren we zo graag en zo veel en verandert er in de dagelijkse werkpraktijk zo weinig?’. Cultuur in organisaties is een belangrijk antwoord op deze vraag. Veel van wat we doen (en niet doen), wordt ongemerkt beïnvloed door organisatiecultuur. De ‘zo doen we dat hier’ is heel ondersteunend voor het dagelijks werk, maar vaak frustreren als je het oude wilt doorbreken. Ik ga graag op zoek naar die cultuurelementen die zo sterk zijn dat ze de katalysator voor verandering kunnen zijn.

Je kunt mij wakker maken voor een stevig leiderschapsprogramma en voor creatieve en innovatieve manieren van leren. Waar ik ook mijn bed voor uitkom is een ingewikkeld organisatievraagstuk. Hoe groter het probleem, hoe meer energie om verandering te realiseren. In het onderzoek met de opdrachtgever spaar ik mijzelf en de ander niet om de pijn op te zoeken. Voor mij is een belangrijke vraag ‘Durven we het aan om hier samen in te springen?’. Als we samen vertrouwen op de goede keuzes, dan geloof ik dat er mooie dingen kunnen ontstaan.

Voor mij is gezondheid, verbinding en vriendschap heel belangrijk. Dit geldt in mijn werk, maar ook daarbuiten. Als ik niet aan het werk ben, breng ik tijd door met mijn man en twee dochtertjes. Ik blijf fysiek fit door een afwisseling van krachttraining en hardlopen. Een uurtje rennen in de bossen en de Soesterduinen en ik voel me als herboren.