De kracht van samenwerking
Wij geloven in de meerwaarde van samenwerken met vakmensen die net als wij impact willen maken. Waar wij ons specialiseren in het raken van mensen tot in de kern en het vertalen van inzichten naar de werkvloer, zoeken we partners die vanuit hun eigen expertise een unieke ervaring toevoegen. Deze kruisbestuiving zorgt voor verdieping en verrijking van onze programma’s.
Daphne Nonahal zocht samenwerking met Raimond Hafkenscheid; systemisch adviseur, coach én gediplomeerd bokstrainer bij De Haagse Directe. Zijn expertise als bokstrainer brengt een fysieke ervaring die onze trajecten versterkt.
Daphne en Raimond werkten afgelopen jaar samen in meerdere programma’s waarin het leren over jezelf als professional centraal staat. Of je nu ervaren consultant, beginnende leidinggevende of doorgewinterde bestuurder bent; jezelf (her)ontdekken en daar taal aan geven, maakt de samenwerking met anderen beter.
Een directe, rauwe spiegel
Tijdens een boksclinic sta je letterlijk tegenover een ander. Het is geen veilige afstand van woorden, maar een fysieke ontmoeting waarin je elkaars energie voelt en moet reageren. Wat zie je bij de ander? Wat voel je? En vooral: wat zegt dat over jou?
In die interactie komen thema’s zoals verbinding, contact maken en ruimte nemen en geven op een heel concrete manier naar voren. Bijvoorbeeld:
- Verbinden en leiden: Hoe blijf je verbonden met de ander terwijl je ook durft te leiden?
- Grenzen: Waar ligt jouw grens en hoe maak je die kenbaar zonder de verbinding te verliezen?
- Constructieve boosheid: Hoe zet je je boosheid in zonder destructief te worden?
- Gelijkwaardigheid: Hoe blijf je op ware grootte staan, ook als de ander groter (of kleiner) lijkt?
- Ruimte geven en nemen: Neem je ruimte of geef je ruimte? En wat is voor welke situatie dienend?
Deze thema’s zijn niet alleen relevant in de ring, maar spiegelen direct naar situaties op de werkvloer. Hoe blijf je staande tegenover een dominante opdrachtgever? Hoe behoud je verbinding tijdens een pittig conflict? Hoe geef je leiding vanuit verbinding?
Deze persoonlijke inzichten ontstaan doordat boksen een veilige, maar intense ruimte creëert waarin je uitgedaagd wordt om patronen te doorbreken en nieuwe manieren van reageren te verkennen.
Ervaren, niet alleen begrijpen
De kracht van een boksclinic ligt in de directe ervaring. Het lichaam wordt een anker voor inzichten: je voelt je kracht, kwetsbaarheid en grenzen fysiek. Deze ervaringen blijven hangen, gegrift in je geheugen en spieren. En juist dat maakt het zo waardevol.
De concrete, fysieke ervaring wordt een anker waaraan deelnemers kunnen terugdenken. Het gevoel van kracht bij een goed geplaatste stoot, of het inzicht dat grenzen aangeven soms meer ruimte geeft, blijft hangen en wordt een bron van wijsheid in toekomstige situaties.
Waar gesprekken vaak blijven hangen in abstractie, dwingt boksen je om te handelen. Je kunt niet “denken” over grenzen aangeven, je móet het ervareren. Dat lijfelijke aspect zorgt ervoor dat inzichten die je tijdens de clinic opdoet, sterker en duurzamer zijn.
Van de ring naar de werkvloer
Een belangrijk aspect van een boksclinic in leiderschapsprogramma’s is het vertrouwen op het leerproces van de deelnemers zelf. Samen met Raimond openen we de deur naar nieuwe inzichten, de vertaling naar het dagelijks werk en leven wordt vaak door de deelnemer zelf gemaakt.
Een verrijking voor leiderschap
Een boksclinic is niet zomaar een leuke toevoeging aan een (persoonlijk) leiderschapsprogramma. Het is een krachtige en impactvolle methode om op een nieuwe manier te leren over jezelf, je relaties en je leiderschap.
Door de rauwheid van het boksen worden thema’s blootgelegd die anders verborgen blijven. Het zorgt voor een blijvende herinnering en een lichaamsbewustzijn dat je meeneemt in je werk en leven. Of het nu gaat om het voeren van een constructief conflict, het innemen van je ware grootte, of simpelweg beter leren luisteren naar je lichaam: de lessen uit de ring gaan verder dan de mat.