Hans de Jonge

Wilt u meer informatie? Download onze brochure.

Associate

Gedurende meer dan 30 jaar ben ik werkzaam geweest in de uitvoering en realisatie van grote infraprojecten. Het waren meestal de projecten die van minder reguliere aard waren, dus met name een grote organisatiecomponent vanwege de omvang of complexiteit. Dat vond ik ook het leukst, een fanatieke techneut ben ik nooit ècht geweest. Door deze projecten heb ik steeds meer ontdekt dat hèt grote risico van deze projecten niet echt de technische risico’s zijn, maar veel meer de organisatierisico’s, dus eigenlijk wordt dan de vraag: “hoe gaan we met risico’s om als organisatie, als team en als individu?”. Hoe constateren we ze, hoe delen we de risico’s en hoe communiceren en beheersen we de risico’s. Dan gaat het om de juiste man op de juiste plek die op het goede moment de optimale besluiten kan nemen en (laten) afhandelen.

 

Toch stellen we ontwerp- en uitvoeringsteams vaak samen aan de hand van beschikbaarheid in plaats van de juiste geschiktheid voor het specifieke project. Een goed team, wat past in de actuele specifieke situatie, wordt dan vaak een “lucky shot”. Een team wat onvoldoende gericht is op een goede gemeenschappelijke samenwerking, ieder binnen de eigen verantwoordelijkheden, wordt dan een groot projectrisico die het team zelf niet kan beheren en beheersen.

 

Dat is precies het belang van goed projectmanagement, en daarin teams en individuele teamleden begeleiden en coachen, dat is sinds 2010 mijn “full time job”.

 

Daarom breng ik graag teams onderling in gesprek om bewust te worden wat het belang ervan is om naast een goede en gedegen structurele aanpak van projecten, ook bewust te zijn van de energie in teams aanwezig en die vaak onontgonnen blijft bij een traditionele en systematische aanpak met documenten, goedkeuringsmomenten, en strakke vergaderingen.

 

Dat doe ik als een pragmatische coach, ik coach teams en individuele coachees op een open en transparante wijze, gericht op de context waarin zij werken. Ik loop een deel met hen op en spiegel hun gedrag om zo inzichten te ontwikkelen wat een probleem tot een probleem maakt, of welke rol zijzelf hebben in deze situatie en deze misschien daarmee onbedoeld wel in stand houden.

 

Naast mijn zelfstandig coach-schap ben ik sinds 2019 ook associé voor KSG. Het aandachtsgebied waarin ik mij beweeg binnen KSG is breed, maar wel altijd gerelateerd aan samenwerken in organisaties en projecten.

 

In mijn (toch wel wat beperkte) vrije tijd zit ik graag op de fiets. Ik woon op de Utrechtse Heuvelrug, dus daar zijn veel mogelijkheden om te fietsen bij alle weertypes, en daar maak ik met een ploegje fietsers dan ook veel gebruik van.

Heeft u nog vragen?
Bel of mail ons:
+31 (030) 6040100
info@ksgtrainersconsultants.nl