Leergang voor procesbegeleiders

Je bent een ervaren professional. Steeds vaker begeleid je groepen in het komen tot nieuwe werkwijzen en besluiten. Je hebt vaak te maken met tegengestelde belangen. De onderstroom speelt dan vaak een rol: emoties, weerstand, expliciet of onuitgesproken. Je wilt nog beter worden in het begrijpen en begeleiden van deze processen. Je zoekt hiervoor een gedegen opleiding.

In de leergang voor procesbegeleiders scherp je jezelf als instrument aan door persoonlijke verdiepingsreis. Je krijgt inzicht in je eigen kwaliteiten en patronen als begeleider. Ook krijg je tools en werkvormen inzetten om deze processen te begeleiden. 

Het ambacht van de procesbegeleider

Dé Leergang waar je het ambacht van procesbegeleider leert

Proces begeleiden is de vaardigheid van een begeleider om in teams te werken met dat wat zich in het hier en nu voordoet in de dynamiek van het team. Met als doel de ontwikkeldoelen van dat team te realiseren. De procesbegeleider is er telkens op gericht op het stimuleren van het lerend vermogen voor die competenties die het taaksysteem nodig heeft om de gezamenlijke resultaten te behalen. De focus ligt dus niet op de resultaten zelf!

De Leergang voor Procesbegeleiders is geschikt voor de ervaren professional die groepsprocessen begeleidt waarbij tegengestelde belangen spelen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld de rol hebben van HR-medewerker, bestuurder of communicatieadviseur. Ook managers, teamleiders en directeuren worden getraind in deze leergang. Kortom: elke professional die werkt met groepen en verschillende drijfveren.

Vraag jij je ook af…

Waarom KSG?

Mensen maken het echt

Wij zijn al 45 jaar expert én vertrouwd partner voor persoonlijke ontwikkeling van professionals, leiderschapsontwikkeling en teamontwikkeling. Wij werken vanuit bezieling aan concrete resultaten. Daar staan we om bekend en worden we voor teruggevraagd door onze opdrachtgevers en deelnemers. Wij maken het echt door mensen, teams en leiders in de kern te raken.

“Leergang voor procesbegeleiders behaald! Wat ben ik trots op het behalen van dit certificaat. De afgelopen 3 maanden ben ik hier intensief mee aan de slag gegaan. Wat heb ik veel geleerd over: leiderschap versus lidmaatschap, drivers, interactiepatronen en mijzelf als instrument, sabotagegedrag, teamanalyse en nog veel meer. Het was een mooie reis om te maken waarin ik mijzelf vaak ben tegengekomen.”
Ellen – Procesbegeleider Rijksoverheid
Programma

Leergang voor Procesbegeleiders

In de Leergang voor Procesbegeleiders leer je allereerst jezelf beter kennen in je professionele rol. Je krijgt inzicht in je eigen kwaliteiten, maar ook in patronen en overtuigingen die mee, of juist tegenwerken. Daarnaast krijg je een toolkit van nieuwe werkvormen om je werk goed te kunnen doen. Er worden handvatten aangereikt om te interveniëren op de onderstroom en emotionele situaties, zodat het proces effectief blijft.

We werken in groepen van maximaal 12 deelnemers die begeleid worden door 2 ervaren trainers. Hierdoor is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding en verdieping.

De leergang bestaat uit drie blokken van 2,5 dag (inclusief overnachting):

  • Blok 1: ik en mijn rol als procesbegeleider
  • Blok 2: het structureren en begeleiden van groepsprocessen
  • Blok 3: het omgaan met onderstroom en complexiteit

Buiten deze bijeenkomsten krijg je praktijkopdrachten, voer je buddygesprekken en vorm je leergroepen om tussentijds te oefenen en te reflecteren.

Certificaat
Bij afronding van de Leergang voor Procesbegeleiders ontvangt elke deelnemer een certificaat van deelname.

Je rol als procesbegeleider

Als procesbegeleider ben jij zelf een belangrijk instrument. Hoe je kijkt, beïnvloedt wat je ziet, en daarmee ook hoe je begeleidt. Maar herken je ook de juiste patronen in het team? Iedereen heeft zijn eigen manier van kijken en reageren, en een ideaal profiel bestaat niet. Procesbegeleiding vraagt …

dan ook dat je inzicht hebt in je persoonlijke neigingen en deze zo nodig aan de kant kunt zetten voor het team. In dit blok leer je jezelf nog beter kennen en krijg je zicht op je eigen behoeften, voorkeuren en gedrag.

Werken met de onderstroom

In groepen spelen vaak onzichtbare spanningen, vooral wanneer mensen zich niet gehoord voelen. Als afwijkende ideeën geen ruimte krijgen, blijven deze vaak onder de oppervlakte broeien. Dit kan zich uiten in fluisteren op de gang of passief verzet, zoals “ja” zeggen maar “nee” doen. In dit blok leer je …

om de ‘onderstroom’ in groepen te herkennen en constructief bespreekbaar te maken. Je ontwikkelt handvatten om verborgen spanningen naar boven te halen en daarmee een open groepsdynamiek te creëren.

Taaksysteem en de patronen

Door inzicht te krijgen in de vaak onzichtbare relaties, interacties en verstrikkingen binnen een groep, kun je ontdekken hoe bepaalde gedragingen en structuren ontstaan en in stand worden gehouden. Je leert om …

vanuit systemisch perspectief naar groepen te kijken, waarbij de focus ligt op het herkennen en begrijpen van onderliggende patronen en dynamieken. Zo ontwikkel je tools om constructief bij te dragen aan verandering en groei binnen teams en organisaties.

Dit zijn je trainers

De leergang voor procesbegeleiders wordt gegeven door Annemiek Verweij, Daphne Nonahal en Carin Jansen. Onze missie is om jou te ondersteunen in je persoonlijke en professionele groei als procesbegeleider.

Locatie

De leergang vindt plaats op het landgoed ISVW. Een sfeervolle, duurzame en inspirerende accommodatie midden in de bossen van den Treek bij Leusden. De locatie is een prachtige uitvalsbasis voor een wandeling in de natuur. Wij worden hier heerlijk verzorgd door een uitstekende keuken waar uitsluitend met verantwoorde ingrediënten wordt gekookt.

Schrijf je in

De leergang voor procesbegeleiders start meerdere keren per jaar.

Voorjaar 2025

  • 20 en 21 januari 2025
  • 17 en 18 februari 2025
  • 17 en 18 maart 2025

Najaar 2025

  • 22 en 23 september
  • 27 en 28 oktober
  • 1 en 2 december

Kosten

De kosten voor de Leergang voor Procesbegeleiders bedragen, inclusief de kosten voor het conferentieoord en overnachting:

€ 4.995,- excl. BTW