KSG-dienstverlening in coronatijd

KSG-dienstverlening in coronatijd

De coronacrisis heeft, net als in de rest van onze samenleving, veel impact op KSG. Klassikale trainingen gaan niet door en ons team werkt thuis. Dat raakt ook aan het uitvoeren van onze missie, namelijk mensen en organisaties groot maken. Wij missen in deze periode de live interactie met deelnemers en klanten. Tegelijk brengt deze tijd ook de kans met zich mee om ons vak voor een deel via andere middelen vorm te geven.

Gelukkig zijn de mensen in ons team gezond en we hebben het voorrecht dat KSG zich ook zakelijk in een stabiele positie bevindt. We kunnen vanuit vertrouwen met de uitdagingen van deze periode omgaan. En we zijn dankbaar dat we samen met klanten in deze uitzonderlijke tijden trajecten blijven uitvoeren en dat we ondanks de beperkingen van deze tijd aan onze missie blijven werken. Hieronder leest u meer hoe we dat precies doen.

Welke dienstverlening van KSG blijft doorgaan?
De meeste van onze diensten blijven doorgaan, maar dan op afstand. Wij hebben de mogelijkheid gecreëerd om online vaardigheidstrainingen te geven. Ook diensten als coaching en intervisiebegeleiding kunnen online plaatsvinden. Deze diensten bieden niet altijd volledige vervanging voor de live bijeenkomsten in de zaal. Een aantal trainingen zijn bijvoorbeeld een combinatie van online sessies en een dag in de trainingszaal als dat weer mogelijk is. Wij kijken in overleg met opdrachtgevers welke onderdelen geschikt zijn om online vorm te geven. Hierbij staan de doelen van het traject altijd centraal.

Kan ik jullie bellen voor nieuwe trajecten?
Je kunt zeker bellen met vragen en verzoeken voor nieuwe trajecten. Wellicht heb je een wens om na de zomer van 2020 trainingen of een traject te organiseren. Wij kunnen samen met jullie alvast een traject inrichten en ontwikkelen. Bel of mail ons gerust om in gesprek te gaan: 030 – 60 40 100 of mail naar: info@ksgtrainersconsultants.nl

Ik ben een deelnemer, gaat mijn training door?
Alle klassikale trainingen kunnen uiteraard niet doorgaan, in ieder geval tot en met 1 juni. Of de training doorgaat in een online variant, wordt in overleg met jouw organisatie bepaald. Je wordt op de hoogte gesteld door de HR of L&O-afdeling van je eigenlijk organisatie. De Rijksbrede trainingen die vallen onder het FGT-contract en trainingen bij Rijkswaterstaat gaan online door. Heb je een vraag over jouw training, bel dan naar ons secretariaat: 030 – 60 40 100 of mail naar: info@ksgtrainersconsultants.nl

Welke middelen zetten jullie in voor online trainingen?
In deze periode worden wij uitgedaagd om op andere manieren ons ambacht vorm te geven. Voor verschillende opdrachtgevers hebben we inmiddels online alternatieven ontwikkeld. Iedere opdrachtgever en iedere training vraagt om maatwerk. Dit geldt voor de inhoud van de training, maar ook voor de digitale oplossing die we kiezen. Met elke opdrachtgever onderzoeken we wat de beste oplossing is.

Wij zijn inmiddels gewend om te werken met ZOOM en Microsoft Teams. Deze platforms maken het voor ons mogelijk om dichtbij ons ambacht te blijven; doelgericht trainen volgens de principes van Ervarend leren met veel interactie, werken met eigen casuïstiek en persoonlijke aandacht. Beide tools hebben hun eigen voor- en nadelen als het gaat om beschikbaarheid, gebruiksgemak en veiligheid. Ben je benieuwd hoe we die in jouw organisatie kunnen inzetten? We adviseren je hier graag over.

Vinden jullie online leren een volwaardige vervanging voor klassikaal leren?
Het faciliteren van trainingen via online tools, is een heel fijn middel om het leren en ontwikkelen niet stil te laten staan. Deelnemers en opdrachtgevers kunnen lopende trajecten door laten gaan en zo hun gestelde doelen daarmee halen. Om mensen en organisaties echt groot te willen maken, geloven we uiteindelijk in de ‘echte’ interactie met deelnemers. Deze online oplossingen zien we dan ook als een tijdelijke noodoplossing. Online trainen geeft de mogelijkheid om leerdoelen op het gebied van kennis, inzicht en vaardigheid te bereiken.

De diepgang en het intrainen van nieuwe vaardigheden, kan volgens ons toch echt alleen maar in de trainingszaal. Daar heeft het fysiek bij elkaar zijn meerwaarde om effectieve interventies te doen en daarmee de doelen te bereiken. Ditzelfde geldt voor teamtrajecten, waarbij het ‘echte gesprek’ nodig is. Wij geloven niet dat dit online tot optimaal resultaat kan komen. We adviseren daarom ook om hiermee te wachten tot we weer fysiek bijeen mogen komen.

Wat zijn jullie klantervaringen tot nu toe?
In de ontwikkeling van onze online trainingen, zijn we dicht bij ons ambacht gebleven. Dit is ook te merken in de reacties van opdrachtgevers en deelnemers. Ze zijn positief verrast over de doelgerichtheid en de leeropbrengst van de sessies. Natuurlijk worden het fysiek bijeen zijn en de informele koffiemomentjes gemist. Toch zijn deelnemers verrast over de mate van interactie en afwisseling in de trainingen. Ook het oefenen van vaardigheid krijgt op een creatieve manier vorm en daar nemen deelnemers nuttige inzichten uit mee.

Een aantal reacties van deelnemers en klanten tot nu toe:

‘’Ik vind de interactie heel fijn, hiervoor volg ik een training. Anders lees ik wel een boek.’’

“Heel bijzonder hoe we ook op deze manier verbonden kunnen zijn en samen kunnen leren. Ik was er wat sceptisch over, maar het heeft mijn verwachtingen overtroffen.”

“Ik mis het wel echt om mijn collega’s bij de koffie even te spreken, maar ik vond het fijn om de training op deze manier te volgen. Vooral ook dat we vaak in kleine groepjes opdrachten kregen, maakt dat ik erg betrokken was en echt nieuwe inzichten heb opgedaan.”

Wat doet KSG om als team in verbinding te blijven?
Als team merken wij dat het zoeken is om een modus te vinden om in deze tijd je werk voort te kunnen zetten en tegelijk in verbinding te blijven. Net als bij eenieder zoeken wij ook voortdurend naar een goede balans in de betrokkenheid en tijd voor onze gezinnen, werk en onze naasten. Wij zien elkaar als team voor onze werkoverleggen via Zoom.

Daar beginnen we net als bij onze fysieke bijeenkomsten, met een korte check-in waarin we van iedereen even horen hoe het met ze gaat en wat ze bezig houdt. Daarnaast zetten we het thema verbinding expliciet op de agenda. We delen dan bijvoorbeeld met elkaar wat ons deze periode kost of juist brengt. Voor de luchtige verbinding organiseren we de vrijdagmiddagborrels. En als collega’s merken we dat we elkaar ook meer een op een opzoeken om in te checken hoe het bij iedereen gaat. Dit helpt ons om naast de functionele contacten via Slack en mail, ook het gevoel van verbinding te behouden.

Heeft u vragen?

Linda Alberts

Office Manager

Tel: +31 (030) 6040100
Mail: info@ksgtrainersconsultants.nl