State of the Art van Agile Leiderschap DECEMBER 2018

Wilt u meer informatie? Download onze brochure.

State of the Art van Agile Leiderschap DECEMBER 2018

Afgelopen donderdag heb ik (Madelon van Bennekom) een inspirerend congres over Agile Leiderschap bijgewoond: Agile Leadership Europe 2018. Heel fijn, in hele korte tijd een goede indruk over the state of the art van Agile Leiderschap. Mijn persoonlijke indrukken deel ik graag met jullie.

Even een kort beeld: circa 600 deelnemers, waarvan 75 uit het buitenland. Aanwezigen (en dus ook de voorbeelden) kwamen veel uit de ICT. Opmerkelijk vond ik dat een aantal sprekers aangaf liever niet de term ‘agile’ te gebruiken, aangezien die vaak als synoniem wordt gebruikt met scrum en dat laatste is maar een klein deel van het idee achter ‘agile’. Ook hoeft niet alles ‘agile’: het is een middel om een doel te bereiken. Ik ben het daar helemaal mee eens!

De aanwezige deelnemers waren vooral veel mensen van de banken en verzekeringssector, ICT adviesbureaus, organisaties die zich bezighouden met scrum, maar ook bijvoorbeeld ziekenhuizen en not-for profit organisaties.

Er kwamen veel interessante zaken voorbij: Cynefin, Holocracy, Covey, high trust, low tolerance. Veel van wat voorbij kwam, gaat over werken vanuit de bedoeling en dualiteit: ‘agility means self-balanced not self organized’. Push and pull, sommige beslissingen moeten centraal genomen worden, kun je niet aan het team vragen. ‘Turn big-picture frameworks in small-picture roadworks’. Fouten maken is onderdeel van deze werkwijze! Basic psychologische principes over hoe mensen graag werken en hoe omgeving gedrag oproept.

‘We don’t need frameworks, we need fun and fireworks’. ‘Don’t make it a rule, make it a habit’.

Interessante sprekers

Ook heb ik interessante sprekers gehoord:

 • Jurgen Appelo (agility scales: shifting teams in better shapes)

‘Fun’ en kleine veranderingen zijn essentieel. Hierbij is gamefication een belangrijke vorm (is niet hetzelfde als ‘serious games’). Het gaat hierbij over het ontvangen van rewards, zelfs al zijn het maar stickertjes plakken (zoals vroeger op school), om aan te geven hoe lang en goed je achter elkaar bezig bent. Zijn formule: B=f(P,E). Behavior = function of People and Environtment.

 • Mike Hoogveld, HCG en Nyenrode (agility: how to become agile)

Zijn centrale boodschap: nooit meer het woord agile gebruiken en ‘think like a startup’. Agile is niet nieuw, dat doen we al eeuwen, maar het gaat erom dat het tegenwoordig snel moet, de snelheid neemt enorm toe, er is erg weinig tijd. Start ups zijn hier goed in, het zijn tijdelijke organisaties die op zoek zijn naar een business model. Zij zijn voortdurend op zoek naar het beste voor hun klant en niet met het optimaliseren van de interne processen. Onderzoek wijst uit dat multi-disciplinaire teams zorgen voor de belangrijkste succesfactor (onafhankelijk opererend van de rest van de organisatie), face to face contact nodig is en het creëren van de juiste context. Een mooie metafoor voor het creëren van een energieke cultuur:

Downtown Calcutta in Summer                                               Fontainebleu forest in spring

Constraint                                                                                     Stretch

Compliance                                                                                   Discipline

Control                                                                                           Support

Contract                                                                                         Trust

‘Don’t experiment into the wild, write down a hypothesis’. Leuk filmpje van het ‘museum of failure’ in Helsingborg, Zweden. Oefening ‘the marshmallow challenge’. Ga vooral niet op zoek naar die ene oplossing, ga aan de slag en maak prototypes.

Mooie tip: Schrijf een cultureel manifest en hang dat groot op de muur: bijvoorbeeld “We love to fuck up”.

 • Rini van Solingen, prof. TUDelft (manageing self-organisation, is it actually possible)

Fantastisch. Auteur van ‘de bijenherder, leidinggeven aan zelfsturende teams’. Hij heeft 8 punten waarvoor je als leider moet zorgen:

 1. Definition of succes: duidelijk hebben wanneer je als team succesvol bent.
 2. Customer driven purpose: zet je klant centraal. Het gaat goed als je voor 90% met je klant bezig bent. (Holacracy 90% fluid, 10% controlled)
 3. Short cyclic validation
 4. Result based motivation
 5. Clarity of frameworks
 6. Impediment buster: beekeeper only solves the problems the bees can’t solve (leading by not being there)
 7. Grow via culture at teamlevel: ready to split: if they go slow of gaan mopperen. Decreasing mass, excellerates
 8. Always blame yourself: don’t blame the past/person: look at yourself for future solution (fix now and prevention). ‘Always look at yourself. It’s always your fault. Even if it’s not’
 • David Marquet (intent-based leadership: create leaders at every level)

Commandant van een Amerikaanse onderzeeër, veel filmpjes op you-tube.
Leader: has to stop the clock and asks ‘how’. ISO: ‘are you sure’, intent-bases leadership: ‘how sure are you/ how safe is it’.

Verder nog lezingen van:

 • Evelijn van Leeuwen van ING, agile coach: wacht niet te lang met het ondernemen van actie, anders gebeurt het niet.
 • Anneke Keller van Jumbo (hiervoor o.a. Coolblue en Tomtom). Constateert ook dat snel groeien het grootste probleem is. Trust your team, trust their competences, don’t micro manage. Bij recruitment: niet alleen technische, maar even belangrijk, soft skills. Metafoor: zet je team in een lijstje, waarbij je als manager het lijstje bepaald: het moet helder zijn wat de manager beslist (strategie, getallen, methode) en wat het team mag beslissen (voortgang, deadlines, technologie).

Inschrijven? Neem contact op.

Nico Dondergoor

Trainer en Consultant

Tel: +31 (030) 6040100
Mail: info@ksgtrainersconsultants.nl