#METOO: Tijd voor inclusiviteit en diversiteit in leiderschap

Wilt u meer informatie? Download onze brochure.

#METOO: Tijd voor inclusiviteit en diversiteit in leiderschap

Met de hashtag #METOO stond het ineens overal bovenaan de agenda: aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Dat brengt vragen met zich mee. Hoe zorg ik als leider in mijn organisatie voor een omgeving waar mensen zich veilig voelen? Waar ze zich durven uitspreken over wat ze denken, voelen en willen? Waar ruimte en zelfs waardering is voor  afwijkende stemmen? En waar begin ik dan, hoe zorg ik dat ik überhaupt weet wat er precies speelt? Het gedachtengoed achter Deep Democracy (DD) kan hiervoor praktische handvatten geven.

MTO?

We zijn gewend om naar teams en organisaties te kijken als verzamelingen van individuen. Als je wilt weten wat er leeft binnen je organisatie, dan moet je het de individuen dus ook  gewoon vragen, toch? Een goed medewerkers tevredenheidsonderzoek doet wonderen. Een vragenlijst en wat persoonlijke interviews en je weet wat je te doen staat. Of niet?

Echt anders kijken

Nee, zo simpel werkt het dus niet bij groepen mensen. Het baanbrekende werk van Arnold Mindell laat dit zien. Als natuurkundige en psycholoog, brengt hij twee werelden samen: de kwantummechanica en de psychologie. Dit geeft compleet nieuwe manieren van kijken. In de wondere wereld van de kwantummechanica gaat het om kwantumverstrengeling, over deeltjes die tegelijkertijd op meerdere plaatsen lijken te zijn en over katten die tegelijkertijd dood en levend zijn. In de sociale psychologie gaat het over zaken in groepen, die zomaar lijken te zweven, los van de individuen.

 

Als je leert kijken naar de groep als een geheel, naar wat zich afspeelt in de onderstroom, dan kun je ervoor zorgen dat echt alles gehoord wordt. Dan kun je ook ruimte bieden voor de afwijkende stem, voor echte diversiteit en voor inclusiviteit.

 

Het weefsel van de groep

In een groep zijn meningen, gevoelens, emoties of wijsheid (Mindell spreekt van ‘rollen’) soms niet aan afzonderlijke mensen gekoppeld, maar ze bewegen zich als het ware door ‘het weefsel’ van de groep. Ze zitten in de ‘energie’ van de groep. Als je mensen uit de groep haalt, verdwijnen de rollen niet. Ook zijn de afzonderlijke individuen zich niet altijd bewust van de aanwezigheid van deze rollen.  Als je dan, door in een interview of MTO anoniem mensen bevraagt, dan mis je vaak cruciale informatie. Als je leert kijken naar de groep als een geheel, naar wat zich afspeelt in de onderstroom, dan kun je ervoor zorgen dat echt alles gehoord wordt. Dan kun je ook ruimte bieden voor de afwijkende stem, voor echte diversiteit en voor inclusiviteit. Hiermee krijg je niet alleen meer informatie over wat speelt, maar je zet al de eerste stap in het bouwen aan een cultuur waar mensen zich uitspreken en daardoor veilig voelen.

Even praktisch dan

Vaak zijn de grote denkers als Arnold Mindell moeilijk te volgen en lijken hun denkbeelden in het begin vaag en onpraktisch. De methodieken en technieken van Deep Democracy (DD), uitwerkt door Greg en Myrna Lewis,  maken de inzichten van Mindell praktisch toepasbaar. DD geeft je handvatten om de onderstroom boven te krijgen, om te zorgen dat alle stemmen ruimte krijgen en dat alle wijsheid uit de organisatie betrokken wordt in besluiten zonder eindeloos te polderen. Een prachtig instrument om vraagstukken rond inclusiviteit en diversiteit in organisaties aan te pakken.

KSG Trainers & Consultants begeleidt team- & organisatieontwikkeling aan de hand van Deep Democracy. Daarnaast bieden wij trainingen en workshops aan waarin u kennis kunt maken met het DD gedachtengoed. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Arne Stoffer.

Mail Arne

Inschrijven? Neem contact op.

Nico Dondergoor

Trainer en Consultant

Tel: +31 (030) 6040100
Mail: info@ksgtrainersconsultants.nl